Sistem za dinamičko upravljanje sadržajem

Content Management System (CMS)

Sistem za dinamičko upravljanje sadržajem odnosno Content Management System (CMS) je softver koji olakšava kreiranje, uređivanje, organizovanje i sadržaj sajta.

Osnovne osobine svakog CMS-a su:

  • korisnički interfejs za prikaz sadržaja;
  • veb interfejs za administraciju (kod veb CMS-a je moguća izmena sadržaja direktno iz brauzera);
  • odvojenost sadržaja i interfejsa;
  • sadržaj se uglavnom čuva u bazi podataka;
  • interfejs se čuva u posebnim fajlovima (najčešće baziranim na šablonima);

Zašto su CMS Sistemi bolji?

Ova vrsta software-a čini život lakšim pre svega za preduzeća, omogućavajući im da kontrolišu sadržaj na svom sajtu, bez potrebe da znaju kako da se nose sa softwerom i kodom. Kada vidite kroz kakav su proces morali da idu da bi napraviti promene u sadržaju sajta bez CMS-a, počinje da ima puno više smisla zašto ih imamo, i zašto su tako važni.

Da bi se izmenio sadržaj veb sajta, trebalo je da otvorite editor teksta, uradite dosta kodiranja sa HTML i CSS fajlovima, a zatim sve to vratite na server.

Zašto je to stvarno loš način da se rade stvari?

Postoje dva razloga, možda ne tako očigledni. Prvi, webmaster mora da se na telefonu konsultuje sa vlasnikom sajta, ili da čita PDF-ove ili e-mailove, i da izvrši sve ispravke (što je ogroman gubitak vremena) a čitav proces je minsko polje potencijalnih grešaka.

Drugi, direktne promene koda ostavljaju mnogo prostora za greške za ceo sajt. Zamislite da se prave deset, dvadeset ovakvih ažuriranja u par dana.

Što nas dovodi do sistema za upravljanje sadržajem. Šta CMS može da uradi? Omogućava da uklonite sadržaj od koda. Dakle, umesto starog sistema direktnih izmena u kodu, vršite ispravke i izmene u Admin panelu sistema čime se odmah ažurira sadržaj koji je vidljiv korisnicima.

CMS Sistem prikazuje ono što menjate - kao neka vrsta word dokumenta - ali kod ostaje isti.