Brzina učitavanja sajta je jedan od najvažnijih pokazatelja koje Google uzima u obzir prilikom rangiranja u pretraživanju. Premda ovakav slučaj nije bilo do pre par godina, brzina rada sajta (site speed) odnosno koliko se brzo vaš sajt učitava u korisničkom browiser-u ili tabletu/mobilnom telefonu postao je značajan faktor. Spor sajt može da dovede i do redjeg indeksiranja od strane Googla. Neka istraživanja su pokazala (a i zdrava logika nalaže) da korisnici ne vole da čitaju spore sajtove i naravno, ne kupuju na njima. Što se sajt brže učitava, to je bolji doživljaj za korisnika.

Ukoliko neko želi da poveća posete svom websajtu i da ostvari bolji rang u pretraživanju, neophodno je da povede računa o brzini kojom se stranice učitavaju kod korisnika. Samo takav sajt može da se nazove ‘user frendly’.

Alati za proveru brzine sajta

(Site Speed Tools)

Prva stvar koju je neophodno uraditi je naravno, provera ‘stanja’ odn. provera trenutne brzine učitavanja. U tu svrhu na netu postoji nekoliko alata (site speed tools). Ovi alati se nalaze na različitim web lokacijama, tako da ne moraju da daju identične rezultate, prema tome bolje je probati nekoliko alata a ne oslanjati se samo na jedan.

Google Page Speed Insights

Ovaj alat omogućava da izmerite performanse vašeg websajta kako na desktop računarima tako i na mobilnim uredjajima. PageSpeed rezultat od 85 ili više ukazuje da se strana učitava izuzetno dobro.

Kako način povezivanja sa webom takodje može da utiče na rezultate, ovaj alat testira samo one parametre vaših stranica na koje povezivanje ne utiče, kao što su Konfiguracija servera, JavaScript, CSS i HTML strukturu vašeg sajta. Loši rezultati se prikazuju označeni crvenom bojom.

Pingdom Tools

Pored toga što omogućava prikaz brzine učitavanja sajta, Pingdom takodje u tabelarnoj formi prikazuje gubitak performansi koje kalkuliše na osnovu različitih faktora, i može da izvrši proveru sa različitih lokacija u Evropi i Americi.

Za mesečnu nadoknadu može da vrši monitoring konstantno, da proverava njegovu brzinu, uptime i performanse i genneriše izveštaje.

Yslow

Yslow je ekstenzija za pregledače (web browser)  koja vrši analizu sajta. Ovo je besplatan alat (Open source) koji može da se iskoristi kako bi se pronašli faktori koji utiču na pad performansi bilo kog web sajta koji vam je interesantan.

Ima dvadesetak pokazatelja koje koristi kako bi ocenio sajtove. Daje preporuke kako da se unapredi brzina učitavanja